Безпечно відпочиваємо – здоров’я зберігаємо!

Напередодні осінніх канікул, з 23-27 жовтня в навчальному закладі проведено тиждень знань основ  безпеки життєдіяльності. Мета окреслена чітко – цілеспрямована просвітницька робота з дітьми та їх батьками щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, виховання поважного ставлення до безпеки людини, усвідомлення необхідності вироблення навичок з дотримання правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи у соціальному середовищі.

Ми, дорослі, усвідомлюємо, що безпека життєдіяльності дитини – це формування у неї свідомого ставлення до збереження особистого життя та здоров’я шляхом отримання теоретичних знань, вироблення практичних умінь при відпрацюванні практичних ситуацій і це ми втілюємо під час проведення Тижня.
Основну увагу педагогічні працівники звертали на проблему пожеж через дитячі пустощі, на правила поведінки при експлуатації побутових газово- та електроприладів. У роботі із дітьми з пожежної безпеки використовували різноманітні методи: бесіди, вікторини, конкурси, класні години, екскурсії.
Так, для учнів молодшої і середньої ланки були проведені по групам класні години «Легко вогник запалити, та не просто погасити», бесіди «Причини пожеж», організовано перегляд мультфільмів «Вперед, вогнеборці!», «Електрично – фантастично».
Для учнів старшої ланки – конкурс на знання правил пожежної безпеки « Що слід робити в разі пожежі?», а для учнів старших класів з вадами слуху була організована цікава та наочна екскурсія до пожежної частини з відвідуванням пожежно-технічної  виставки. Ця екскурсія викликала у дітей неабиякий інтерес до професії рятувальника, підвищила рівень їх знань у галузі безпеки життєдіяльності.
Найбільш ефективним прийомом є обговорювання життєвих ситуацій. Вихователі закладу обговорювали із своїми учнями та вихованцями трагічні події, які сталися в Одесі, Запоріжжі, Харкові, Миколаєві та в інших містах країни.
Усі зусилля педагогів були спрямовані на формування в дітей почуття небезпеки вогню, прищеплення навичок безпечного користування побутовими приладами й правильною поведінкою у випадку пожежі.
Одним з основних заходів профілактики дорожньо-транспортного травматизму в дітей є виховання в них організованості й дисциплінованості на дорозі. З цією метою протягом тижня проведені різноманітні заходи, як: години спілкування «Якщо будеш знаки дорожні вивчати, не треба буде тебе рятувати», заняття в ігровій формі «В країні дорожніх знаків», «Будь обережним на дорозі» – виступ агітбригади юних інспекторів руху. Учні мали змогу повторити правила дорожнього руху і практично обіграти різноманітні ситуації на дорозі. А на завершення був організований конкурс малюнків «Діти і вулиця», через які учні передали власне сприймання правил дорожнього руху.
Чимало нещасних випадків трапляються з дітьми як урочний, так і позаурочний час. Учні травмуються через необачне та небезпечне поводження на дорогах, на воді, з пожежонебезпечними, вибуховими та іншими речовинами. Тому вихователі вкотре нагадали учням і вихованцям основні правила безпеки життєдіяльності, а медперсонал закладу продемонстрував для них прийоми надання першої медичної допомоги при переломах та кровотечах. Навчали дітей, як робити непрямий масаж серця та штучне дихання, допомогли набути життєвих навичок, що мають ключове значення для безпеки життя та здоров’я у сьогоденні.
Не оминули увагою роз’яснювальну роботу з батьківською громадськістю. На батьківських зборах класні керівники разом з вихователями провели бесіди з батьками щодо профілактики дорожнього-транспортного і невиробничого травматизму; акцентували їх увагу на забезпечення в домашніх умовах виконання дітьми основних правил безпеки життєдіяльності. Адже дбати про безпеку – це завжди актуально!
Ірина Самарська, вихователь, відповідальна за роботу з ОП.


Коментарі