Велична постать Фелікса Мовчановського

«Кожна країна повинна  знати своїх героїв».
Народна мудрість

Ми є нащадками великого українського роду, наше завдання – повертати славні імена із забуття. Тому невипадково ми стали свідками події, яка відбулась 30 жовтня в Запорізькому Краєзнавчому музеї, а саме – презентації книги про неординарну особистість свого часу – міського голову дореволюційного Олександрівська (нині Запоріжжя) Фелікса Францовича Мовчановського , яку уклав Володимир Шевченко, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник лабораторії сурдопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України.
Пан Володимир презентував  книгу «Польський дворянин Фелікс Мовчановський: життя та діяльність». Він розповідав про дослідження та вивчення цієї постаті з різних сторін її багатогранної  діяльності. Книга не дає відповіді на всі питання, а сприяє подальшим пошукам для широкого розкриття особистості Ф.Ф.Мовчановського. Це історично-документальна книга у чотирьох розділах, створена на основі великої кількості архівних документів. 
Автор книги описує не лише біографію Фелікса Мовчановського, але й інші цікаві історичні  події з життя Олександрівська кінця XIX- початку XX століття, до яких приклав свій розум та працю Ф. Мовчановський. Йому ми завдячуємо за перший у світі хутір глухих, який створив і за своє життя підтримував Фелікс Францович. 
Наші педагоги, які були присутні на презентації, мали змогу поспілкуватись з паном Володимиром, який, у свою чергу, подарував книги нашому закладу. Автор завдячує всім прихильникам, поціновувачам постаті Фелікса Францовича – запорізьким історикам, краєзнавцям, педагогам, адже їх матеріали допомогли створити цю надзвичайну книгу. Велика вдячність висловлювалась й пану Янушу Яблонському – Генеральному консулу Республіки Польща в Україні. Паном Янушем було відмічено, що у травні 2016 році на будівлі Комунального закладу Запорізької середньої загальноосвітньої школи-інтернату «Джерело» було урочисто відкрито меморіальну дошку Феліксу Мовчановському.

Лариса Арзамаскова, вихователь 10 класу

Коментарі