«Навчаємо жити у безпеці»


Немає нічого важливішого, ніж здоров’я людини, її особистої безпеки, особливо безпеки дитини. Формування відповідального ставлення до власної безпеки має відбуватися на всіх етапах життя людини, а розпочинати його варто з раннього дитинства.
Отже, задача педагогів, батьків не тільки захищати та оберігати дітей, але дуже важливо – підготувати їх до реального життя, насиченого різними подіями, зустрічами, ситуаціями, подекуди, небезпечними.
Саме тому, навчально-виховна робота в нашому закладі спрямовується на опанування учнями необхідних для них знань з основ безпеки життєдіяльності та цивільного захисту. З цією метою з 02 – 31.05.2018р. в школі пройшов Місячник безпеки життєдіяльності. У ході місячника було проведено комплекс різноманітних заходів з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності що дало можливість забезпечити школярам знання, уміння і переконання, які необхідні кожній дитині для збереження життя, здоров’я і надання першої медичної допомоги.

Основну увагу педагогічні працівники закладу звертали на виконання правил безпечної поведінки під час літнього відпочинку на воді, біля водоймищ, під час збирання грибів, ягід та лікарських рослин, під час подорожі до лісу, парку, при зустрічі зі свійськими та дикими тваринами. Не оминули увагою правила поведінки при експлуатації побутових газо- та електроприладів, під час користування міським та міжміським транспортом, залізницею. Так, по класам, були проведені класні години «Правила поведінки під час літніх канікул», бесіди «Безпека дорожнього руху на вулицях міста», «Безпечна поведінка вдома», інструкції з правил  безпечної поведінки під час екскурсій, прогулянок, спортивних змагань, туристичних походів. Окремо виділили питання причин, що призводять до виникнення пожеж, в тому числі лісових – бесіда «Жартувати з вогнем не можна». Дітям було роз’яснено правила пожежної безпеки, порядок дій у разі виникнення пожежі чи будь – якої іншої надзвичайної ситуації. Із захопленням молодші школярі сприймали проведену учнями старших класів вікторину «Знавці безпеки життєдіяльності», наперебій відповідали на загадки та запитання щодо безпечної поведінки в тій чи іншій небезпечній ситуації. Найбільш активні учні отримали призи – яскраві листівки, пам’ятки.
З метою забезпечення належного рівня безпеки та протидії можливим загрозам життю та здоров’ю учасників навчально-виховного процесу у разі виникнення надзвичайних ситуацій  в школі було проведено День цивільного захисту під час якого:
здійснена навчальна евакуація вихованців і працівників з приміщень навчального закладу з відпрацюванням алгоритму дій в умовах виникнення пожежі;
продемонстровані медичним персоналом школи практичні дії з надання першої медичної допомоги ураженим при пожежі;
проведена бесіда «Увага! Тероризм.» з переглядом навчального відеофільму «Небезпечні знахідки».
Учні ознайомилися з наслідками тероризму, їм нагадали, що натрапити на небезпечну «іграшку» можна практично скрізь: у лісі, на полі, городі й навіть на вулицях міста, тому питання поводження із вибухонебезпечними предметами актуальні. Виявивши вибухонебезпечні предмети (або предмети схожі на них), терміново повідомити за телефонами 101 або 102. В жодному разі не чіпати підозрілий предмет.
«Дотримуючись правил безпеки, ми зберігаємо своє здоров’я та життя!» - такий висновок зробили учні школи-інтернату.
У рамках Місячника безпеки в дошкільному відділенні нашого закладу з 21 – 31 травня проведено Тиждень безпеки дитини. Такий захід є етапом практичного закріплення у дітей знань і навичок з питань безпеки життєдіяльності та практичної підготовки педагогів дошкільного відділення щодо дій у надзвичайних ситуаціях. Форми проведення заходу різноманітні: бесіди, дидактичні, сюжетно-рольові ігри, демонстрація навчальних мультиплікаційних фільмів з питань ЮЖД, співпраця з батьками.
Протягом Тижня вихователі познайомили дітей з правилами пожежної безпеки, пояснили їм, що вогонь може бути корисним та небезпечним. Дали уявлення про причини виникнення пожеж і учили як викликати за необхідності за телефоном 101 пожежників:
дидактична гра «Вогонь добрий – вогонь злий;
розглядання ілюстрацій тематичної книги «Наш номер 101»;
розповідь про працю пожежних.
Виховували обачність у своїх вчинках, повторили правила поведінки та спілкування з різними людьми, правила поведінки із тваринами:
бесіда «Я вдома сам»;
бесіда «Безпека при зустрічі з тваринами, як себе поводити»;
сюжетно-рольова гра «Сім’я»;

демонстрація навчальних фільмів з БЖД.
Повторити також правила дорожнього руху. В ігровій формі було обіграно різноманітні ситуації на дорозі.
Під час проведення Місячника роботі з батьками приділялась велика увага. Батьки брали участь не тільки безпосередньо у виховних заходах, але і під час батьківських зборів, обговорюваннях питань безпеки дитини, консультаціях та бесідах з попередження дитячого травматизму.
Тільки завдяки спільним зусиллям у справі охорони життя і збереження здоров’я учнівської молоді можна не лише захистити їх від небезпеки, а й підготувати до подальшого самостійного життя.



Відповідальний за роботу
з безпеки життєдіяльності                                                               І.В. Самарська  



Коментарі