Місячник пожежної безпеки та безпеки з використання газу у побуті

Пожежна безпека була і є найнебезпечнішим лихом. Внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей, нерідко нерідко гинуть діти, жорстока стихія завдає значних матеріальних збитків. За статистикою, більшість пожеж виникає в житлових будинках. Найчастіше причиною тому є необізнаність, безвідповідальність дорослих, а також необережне поводження дітей з вогнем, електропобутовими приладами, невміння запобігати пожежі. Тому найкращий спосіб захиститися від пожежі — не спричинити її, а уміти правильно діяти у разі виникнення пожежі.
З метою виховання в учнів навичок обережного поводження з вогнем та попередження загибелі дітей на пожежах, проведення місячника пожежної безпеки у листопаді (з 03.11 по 30.11) вже стало традиційним у закладі. Педагогічний колектив намагається ще раз нагади дітям про можливі небезпеки та допомогти краще засвоїти елементарні правила пожежної безпеки.
У рамках місячника були здійснені профілактичні протипожежні заходи, мобілізовані зусилля не тільки на ознайомлення учнів з правилами пожежної безпеки, а й на досконале вивчення наявної у школі пожежної техніки, правил поведінки на випадок виникнення пожежі.
Для молодших школярів члени ДЮП провели захід з питань пожежної безпеки та безпеки в побуті «Дитячі пустощі з вогнем та їх наслідки». Дітям продемонстрували презентації та відеофільми у цих напрямках. Для дошколят були проведені заняття «Наші друзі — електроприлади» і казка «Про двох веселих сірничків».
Метою цих заходів було формування у малечі уявлення про електрику та роботу електричних приладів. Розвиток почуття небезпеки щодо електричного струму, навчання користуванню електроприладами у присутності дорослих, навчання дітей правильному поводженню при виникненні пожежі та їх запобігання.
Взагалі, в ході усіх занять педколективом використовувались методи ігрової діяльності, казки, художні та дидактичні матеріали.
Для учнів старших класів було проведено інформаційні бесіди та лекції.
Учням 5-7 класів керівник ДЮП вихователь Єрмак О.С. розповів про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, про роботу рятувальних підрозділів, про дії під час виникнення пожежі в навчальному закладі та про наявну в школі пожежну техніку.
Учнів 8-11 класів вихователь Чепурненко Д.Л. ознайомив з первинними засобами тушіння пожежі. Школярі з цікавістю сприймали інформацію про історичні відомості про вогнегасники, пожежні насоси та рукави.
Організовано і змістовно були проведені Єдиний день знань правил пожежної безпеки та практичні заняття з евакуації дітей і працівників за сигналом «Увага всім!», під час якого особлива увага приділялася суворому дотриманню вимог безпеки для учасників під час практичного відпрацювання всіх дій.
Одним із найбільш наочних та цікавих для учнів заходів були екскурсії до пожежно-рятувальної частини 1-ДПРЧ з відвідування пожежно-технічної виставки.
Діти познайомились з технічної стороною виконання аварійно-рятувальних робіт. Фахівці доступно розповіли їм про призначення, можливості та порядок використання аварійно-рятувального обладнання.
Професія рятувальника передбачає спроможність людини оволодіти цією технікою та ефективно її використовувати під час ліквідації НС. Також демонструвався захисний одяг, який використовують пожежні рятувальники: взуття, шоломи, окуляри, рукавички, надавалась інформація від яких загроз цей одяг та взуття захищає. Ці екскурсія викликала у дітей неабиякий інтерес до професії пожежного рятувальника. Свою зацікавленість вони відобразили у малюнках.


Аналіз НС, пов’язаний з порушенням правил користування газом, вкотре свідчить про те, що з газом жартувати не можна.
Тому серед персоналу закладу вихованці та учнівської молоді була проведена інформаційно-роз’яснювальна робота, спрямована на формування у дорослих і дітей знань та навичок безпечного користування газом у побуті, а саме:
- Бесіди «Не жартуйте з газом» (0-4 кл.), «Газ недбальства не любить» (5-6 кл.);
- Інформаційна година «Ознаки витоку газу» (7 класи);
- Години питань та відповідей «Якщо ви відчув запах газу, то…», «Дії при виявленні запаху газу» (8-9 класи);
- Диспут «Газ. Друг чи ворог?» (10-11 класи);
- Бесіди для працівників школи «Увага! Опалювальний сезон», «Правила пожежної безпеки у побуті».
Робота  з дітьми, яку ми проводимо з питань пожежної безпеки, може принести бажані результати, коли буде проводитись спільно з сім’єю. Саме в сім’ї діти частіше всього стикаються з приладами та предметами, неправильне використання яких призводить до виникнення пожежі.
Отже, на батьківських зборах та під час індивідуальних бесід з батьками були обговорені питання зростання загибелі та травмування дітей при необережному поводженні з вогнем.
Батькам рекомендовано здійснювати суворий контроль за дітьми під час вихідних і канікулярних днів, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газо- та електроприладами, різного виду небезпечними речовинами і предметами.
Людина, яку з дитинства привчали з повагою відноситися до «подарунка Прометея», не завдасть шкоди суспільству в майбутньому.
Відповідальна за роботу з безпеки життєдіяльності
старший вихователь Самарська І.В.         

Коментарі