Зимові народні свята: традиції, вірування та звичаї українців


               
Народні свята, традиції, звичаї та вірування – це духовні скарби українського народу. Традиції – це те, що перейшло від одного покоління до іншого, що унаслідувано від попередніх поколінь. Вірування – релігійні уявлення про навколишню дійсність. Звичаї – це ті неписані закони, якими користуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Звичаї, а також мова, – це ті найміцніші елементи, що об'єднують окремих людей в один народ, в одну націю. Звичаї, традиції, вірування українців продовжують жити в народних святах, які прийшли з глибини віків і стали для нашого народу духовною культурою. Людський рід складається з поколінь батьків, дідів, прадідів.
Ми поважаємо і шануємо старші покоління, але це не можливо зробити не дізнавшись про чудові народні традиції, свята, звичаї і обряди. Саме   дітям зберігати, любити і продовжувати народні звичаї і обряди українського народу. Традиційно на грудень та січень припадає найбільші свята. Це пов’язано не тільки  з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля. Наші пращури вірили, що своїми магічними діями, обрядовими піснями, закличками допомагали природі. Вони накликали добрий врожай, багатство, добробут господарям, щастя і здоров’я.             
Щоб дізнатись про те, як у нас на Україні зустрічали нородні свята: Святого Миколая, Різдва Христового, Святого Василя або старого Нового року, 19 січня, у свято Водохреща, було проведено захід  «Зимові народні традиції, вірування та звичаї». Учні усих класів, разом з вихователями, приготували цікаві презентації, співали колядки та щедрівки, розігрували інсценівки. Дякуємо всіх, хто з відповідальністю поставився до свята традицій.                                                                                                                 
 Центр дозвілля «Ліра»


Коментарі