Декада пожежної безпеки «Не залишайтеся байдужими – будьте пильними!»


«Не залишайтеся байдужими, будьте пильними», – під таким девізом з 31 жовтня по 14 листопада в школі-інтернаті «Джерело» (м. Запоріжжя) пройшла Декада пожежної безпеки.
Всі ми знаємо, що найбільш поширеними надзвичайними ситуаціями з усіх існуючих категорій є пожежі, адже вони мають значну чисельність, площу розповсюдження та несуть з собою величезні збитки. Перше місце серед усіх причин, через які виникають пожежі, займає  необережне поводження та дитячі пустощі з вогнем. Тому, в рамках Декади пожежної безпеки, педагоги звернули особливу увагу на формування в учнів навичок обережного поводження з вогнем та попередження загиблі дітей на пожежах.

Учні стали учасниками різноманітних заходів: бесід («Газ може бути небезпечним», «Жартувати з вогнем не можна», «Не користуйся газовими плитами без догляду дорослих»;  вікторин («Що потрібно робити при пожежі?»); інформаційних годин («Ознаки витоку газу», «Газ для людей», «Заборона ігор з вогнем та вибухонебезпечними речовинами»); тематичних уроків («Що я знаю про пожежника-рятівника», «Причини й наслідки пожежі») та диспуту «Газ. Друг чи ворог?».

Під час проведення цих заходів увага учнів була акцентована на шкідливості куріння школярів, небезпеку користування запальничками, сірниками в людних місцях, в школі. Розповідали їм і про наслідки такої поведінки.
Активізувала свою роботу Дружина юних пожежників, яка проводить в школі масово-роз’яснювальну роботу серед однолітків, і власним прикладом надихає дітей на дотримання правил пожежної безпеки.
Для дошкільнят були проведені ігри з протипожежної тематики: «Телефон – 101», «Добрий і злий сірничок».

Для учнів старших класів були проведено заняття «Наші помічники». Метою цих занять було формування уявлень про електрику та роботу електричних побутових приладів; розвиток почуття небезпеки щодо електричного струму. 
Учні, особливо дівчата, навчалися користуванню електроприладами: праскою, феном, електроплитою, телевізором у присутності дорослого; правильному поводженню при виникненні пожежі від електричного замикання; обережності у побуті.  
Під час проведення батьківських зборів та індивідуальних бесід, батькам, вкотре, нагадали, що життя дітей у їх руках, що не можна залишати дітей, особливо дошкільного віку, одних вдома та дозволяти їм бавитися сірниками або запальничками.
Нагадали й про необхідність розповідати їхнім дітям про небезпеку гри з вогнем; навчати їх правилам пожежної безпеки і пам’ятати, що приклад старших є для дітей кращим методом виховання.
Ірина Самарська, відповідальна за роботу з ОП

Коментарі