«Безпечне дитинство – майбутнє країни»

Відомий датський філософ Сьорен Кєркегон (1843-1855) якось сказав: «Безпечного часу немає» і сьогодні, як ніколи, актуальним є питання безпеки наших дітей та їх уміння захистити себе. Адже сучасне життя стає дедалі складнішим і небезпечнішим для дітей. Особливо проблема безпеки підростаючого покоління загострюється під час зимових канікул, коли діти більше часу проводять самі, без догляду дорослих. Як же уберегти дітей від небезпеки? Єдиний вихід – сформувати у них навички безпечної поведінки.
Ось тому, в навчальному закладі, школі-інтернаті «Джерело» (м. Запоріжжя), з 28.11.2016 по 26.12.16 пройшов Місячник безпеки життєдіяльності з метою формування у дітей свідомого розуміння цінності власного життя та здоров’я; розвитку необхідних умінь та навичок, що сприяють в безпеці життєдіяльності, профілактики дитячого травматизму, а також підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності учасників навчально-виховного процесу.
У рамках Місячника було організовано і проведено ряд цікавих та пізнавальних заходів. Так, для дошкільнят дитячого садка проведено тематичне заняття «Електроприлади – наші помічники». Діти отримали уявлення про електроприлади та про використання електричного струму в побуті. Вихователі вчили їх застосовувати життєвий досвід. Також маленькі дошкільнята взяли участь в обласному конкурсі дитячих малюнків «ДСНС очима дітей», а учні молодших класів в творчому конкурсі «Сам собі рятівник». На конкурс були представлені вироби з прикладного матеріалу – це аплікація, витинанки, вироби з дерева, паперу. Малеча через художні образи передала своє ставлення до професії рятувальника та власне сприймання правил пожежної безпеки та особистої безпеки. Заняття «Щоб лиха в хату не пускати, небезпечні речі слід ховати» проведено для учнів молодшої ланки. Вони повторили правила пожежної безпеки, засвоїли причини виникнення пожеж та правила, які треба виконувати, щоб запобігти пожежам, особливо під час святкування Новорічних та Різдвяних свят.
Активізували свою роботу члени гуртка юних інспекторів руху «Зебра». Вони провели виховну годину «Безпека на дорозі» для учнів 1-4 класів. Учасники гуртка докладно розповіли їм про правила поведінки на дорозі та про небезпеки, які чатують на тих, хто нехтує цими правилами; показали також дітям навчальні відео-ролики та мультфільми з безпеки дорожнього руху.
Сучасна доросла людина повинна володіти культурою безпечної життєдіяльності. І саме на досягнення цієї мети був спрямований позаурочний захід на тему «Правила безпеки знаємо, про життя та здоров’я дбаємо!» для учнів старшої ланки. Під час заходу вирішувалися актуальні питання безпечної поведінки людини  у надзвичайних ситуаціях: з небезпечними предметами, незнайомими людьми, ц природному довкіллі, на вулицях міста, на відпочинку під час канікул.
Такі заходи є дуже важливими і дають результат. Тому цей напрямок роботи завжди залишатиметься пріоритетним у діяльності нашого навчального закладу, як запорук формування у кожного учасника навчально-виховного процесу свідомого і відповідального ставлення до власної безпеки і безпеки оточуючих людей.
Ірина Самарська, відповідальна за роботи з безпеки життєдіяльності.

Коментарі