Вихованці «Джерела» проти Інтернет-залежності

Сучасні реалії вимагають від кожного з нас гнучкості та пристосування до швидкого ритму життя, в якому ми щоденно перебуваємо. Соціально-економічна нестабільність, ріст безробіття, поглиблення проблем в родинно-побутовій сфері суттєво й негативно впливають на життя українських підлітків. Вони шукають підтримки та захисту, прагнуть уникнути проблем, і все з допомогою віртуального світу, в якому немає обов’язків, труднощів, де є, як їм здається, друзі. Але ж вони не справжні, віртуальні, вигадані, не завжди щирі й, насправді, не мають гарних намірів. Але про все це підліток дізнається пізніше, коли стикається з віртуальним насиллям.
З метою профілактики кібернасилля та Інтернет-залежності, формування культури користування Інтернет-ресурсами, вміння правильно сприймати та фільтрувати інформацію, захищати себе від стороннього впливу через мережу Інтернет в рамках профілактичних заходів щодо уникнення участі молоді в небезпечних забавах в Запорізькій школі-інтернаті «Джерело» для учнів старшої ланки було проведено лекторій  «Твоя безпека в Інтернеті». На захід були запрошені фахівці по роботі з молоддю: Ольга Йосипівна Бородіна, директор Першого Запорізького місцевого Центру з надання безоплатної вторинної допомоги, Олена Качура, начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, Олена Юхимчук, старший інспектор відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Запорізькій області, підполковник поліції, Марія Гречаник, психолог ЗОГО «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія». Спеціалісти запропонували  учням живий діалог з теми безпечного користування мережею Інтернет,  продемонстрували відео-ряд з кібербулінгу, який допоміг учням зрозуміти усю небезпеку небажаного спілкування у соціальних тенетах. Діти мали змогу задавати питання, висловлювати свої думки та припущення, формулювати правила користування мережею з метою профілактики Інтернет-залежності.

Після учнівського лекторію спеціалісти служб зустрілися з педагогами закладу, де продовжили спілкування з даної проблеми за круглим столом. Діалогова зустріч виявилася корисною та необхідною, адже педагоги, отримавши поради компетентних спеціалістів, зможуть донести до батьків та громадськості інформацію про ризики та небезпеки, які чатують на дітей в мережі Інтернет, та ще раз нагадують їм про те, що ніщо і ніколи не замінить живого спілкування! 

Коментарі