У Запорізькій школі-інтернат «Джерело» не забувають традиції нашого народу

Як співається в коляді:
«Та прийдуть до тебе три празники в гості:
Що перший же празник – святеє Різдво,
що другий же празник – Святого Василя,
 що третій же празник – Святе Водохреща».

Напередодні Хрещення Господнього — третього і завершального великого свята новорічно-різдвяного циклу, що в народі має назву Йордан (Ордан, Ардан) або Водохреща, у нашій школі відбувся захід «А той третій празник – Святе Водохреща». Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.
Метою заходу було поглиблення знань учнів про різдвяні свята, а саме Різдво, Старий Новий рік (Свято Василя) та Водохреща; виховання поваги до традицій і звичаїв українського народу як скарбу, який ще не втрачений, але давно забутий. Захід був проведений у формі презентаційного екскурсу по традиціям святкування різдвяних свят.
Учні дізналися, як святкували ці свята наші прапрадіди, ведучі познайомили їх зі звичаями та обрядами, народними прикметами. Дівчата підготували переказ з Біблії про Хрещення Ісуса Христа, а наймолодші учні привітали всіх присутніх чудовими колядками та щедрівками, бажаючи всім добра й мирного неба. Глядачі мали змогу подивитися відео-презентації: «Цілющі властивості хрещенської води», «Рекомендації та поради правильного купання в ополонці».
На заході лунали привітання зі святами, українські пісні: «Добрий вечір тобі, пане господарю!», «Щедрик, щедрик, щедрівочка», які учні і вихователі із задоволенням підспівували.
Ми вітаємо всіх з Хрещенням Господнім! Пам’ятаймо, що свято хрещення дано нам для того, щоб ми по-новому поглянули на світ навколо нас, повірили в його чистоту і прийняли серцем його красу. Зі святом, світлим і чистим Водохрещем



Олена Зайцева, педагог-організатор

Коментарі