Інтернет - частина нашого життя, зробимо його безпечним!


В Інтернеті все на відстані витягнутої руки. 
Треба тільки знати, як витягнути руку.
Януш Вишневский

     Проблема безпеки дітей в Інтернеті вже не здається Україні такою далекою. Ніхто не може заперечити, що на сьогоднішній день вона постала особливо гостро. Кожного року аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється і її переважну частину становить молоде покоління — діти та підлітки, які повністю не усвідомлюють загрозу, що може чекати на них у віртуальному просторі.
     Щорічно кожен другий вівторок лютого в багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день безпечного Інтернету. У цьому році в Україні  його відзначають 6 лютого.
     В рамках тижня до Всесвітнього дня безпечного Інтернету педагогом-організатором було проведено заходи для учнів 4-5 класів «Нехай знає кожна дитина про безпеку і небезпеку всесвітньої павутини» та 6-12 класів «Вправи безпечної поведінки в Інтернеті: «Інтернет-павутина». Метою проведення заходів було ознайомлення з правилами безпечної роботи в Інтернеті і небезпекою, яка може виникнути під час роботи у мережі; формування навичок правильного реагування на небезпеку мережі, культури поведінки в Інтернеті; розвиток інформаційної культури, здатності аналізувати, узагальнювати, робити висновки; виховання бажання дотримуватися правил особистої безпеки.
     На занятті школярі обговорили актуальні питання «пасток» Інтернету, плюси та мінуси; відгадували загадки, «шукали слова»; познайомились з такими поняттями як «нікнейми», «логін», «аватар» та для чого їх використовують; мали змогу створити за допомогою ниток свою павутину спілкування; виконували різноманітні вправи «Плутанина», «Переодягання», «Таємниця», «Хто надіслав тобі листа», інсценували короткі гумористичні сценки про Інтернет; взяли участь у ситуативних сценках щодо безпеки, які потім обговорили, прийшовши до висновків: знаючи усі правила користування всесвітньою мережею можна легко вберегти себе від небезпеки.  А наприкінці кожен, за допомогою питань, визначив чи є у нього ознаки комп’ютерної залежності?
     Вкрай важливо говорити зі школярами про те, що Інтернет може приховувати небезпеку. Але важливіше навчити захищатися від небезпек, слідувати правилам спілкування та поведінки в мережі.

Коментарі