Час Масляної настав!



     За доброю традицією кожного року, у школі, ми святкуємо веселе, галасливе та радісне народне свято - Масляна. Як відомо, Масляна не має фіксованої дати, вона залежить від найголовнішого християнського свята - Великодня. Це давнє християнське свято проводів зимової холоднечі і зустрічі весни, хвилюючого очікування на швидке тепло і незмінне оновлення природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення. 
       Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів. Наприклад, незмінний атрибут Масляної - рум'яні, гарячі, апетитні круглі млинці, символізують собою ясне сонечко, таке ж рум'яне і жарке. 
Відтак, у 2018 році, Масляна в Україні відзначалася 12-18 лютого. 
     12 лютого на загальношкільній лінійці було відкрито «Масляний тиждень», дітей ознайомили із звичаями та традиціями свята. А 15 лютого відбулось свято Масляної «Масляна, Масляна, яка ти красна!», яке супроводжувалося веселими піснями, хороводами, іграми. Завершився захід обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним - символічним прощанням зі старим роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення. 




Коментарі