Плекаємо безпечне завтра вже сьогодні


Одним із впливових методів профілактичної роботи з питань безпеки та захисту життя серед учнівської молоді є щорічне проведення Тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності, Дня ЦЗ. Такі заходи проводяться задля навчання підростаючого покоління правилам безпечної життєдіяльності у побуті, розкриття творчих здібностей та організації змістовного дозвілля, виховання у дітей громадянських та патріотичних почуттів.
Так, з 22 по 29 жовтня у КЗ «ЗСЗШІ «Джерело» відбувся Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності. За планом Тижня проведено Єдиний день безпеки дорожнього руху, в якому активну участь брали учні молодших класів.
Учителі підготували для них цікаве ігрове заняття «Безпечна вулиця». Було обіграно різноманітні ситуації на дорозі, повторено правила дорожнього руху.
Серед учнів 5-7 класів проведено тематичні бесіди «Я – зразковий пішохід», а серед учнів 8-12 класів проведено гру-вікторину «Знай та виконуй правила дорожнього руху». Учні продемонстрували свої знання правил дорожнього руху і правил поведінки в громадському транспорті.
Вогонь – друг людини, але, якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати ворогом. Так розпочалась виховна година «Дитячі пустощі з вогнем та їх наслідки» для учнів початкових класів. Педагоги вкотре нагадали дітям, що вогонь стає ворогом, якщо з ним поводитись необережно. Легковажне поводження малечі з вогнем призводить до великої шкоди, а часто й до загибелі людей і самих дітей.
Щоб не виникла пожежа, треба завжди дотримуватись правил пожежної безпеки. Про це розповідають і у театральній виставі «Щоб не сталося біди», яку показали для дошкільнят члени ДЮП. Маленьким глядачам сподобалась вистава.
Педагоги перевірили, наскільки добре учні знають і виконують правила пожежної безпеки в побуті. Також надали дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації, не піддаватись паніці та не витрачати контроль над собою.
У зв’язку із численними нещасними випадками з дітьми, причиною яких стали порушення правил безпеки вдома, для учнів початкової ланки проведено моделювання ситуацій та їх вирішення «Коли я сам залишаюся вдома», для учнів старших класів, бесіда – «Правила поводження з хімічними речовинами, лікувальними препаратами», «Правила поведінки в місцях масового відпочинку». Учні почерпнули для себе багато корисної інформації та пообіцяли бути чемними і обачними як в школі, так і вдома. Свої знання і зацікавленість вони відобразили в малюнках. 
Ми, педагоги і батьки, і повинні зробити можливе для того, щоб надзвичайних ситуацій у житті дітей було якомога менше, а якщо вони все ж таки сталися, то наслідки від них були мінімальними.
Ірина Самарська, відповідальна за роботу з БЖД     

Коментарі