З рідного порога – безпечна дорога

З 12 по 22 травня в навчальному закладі пройшов Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності, під час якого було проведено низку різноманітних заходів, вкрай необхідних напередодні літньої оздоровчої кампанії. Вони об’єднали  усі категорії їх учасників: учнів та вихованців, педагогів та батьків з однією метою – закріпити відповідні знання або запобігти виникненню надзвичайних ситуацій різного характеру та не потрапити в неприємні ситуації, а якщо вже потрапили до них, то вміти швидко зорієнтуватись та врятувати себе, своїх дітей, рідних на близьких людей.
Основну увагу педагогічні працівники школи звернули на правила поведінки дітей напередодні та під час літнього відпочинку – це правила дорожнього руху, під час користування міським та міжміським транспортом, залізницею.
Громадський транспорт має підвищений рівень небезпеки, в якому трапляються різні небезпечні ситуації, в яких можуть постраждати не тільки пасажири в салоні, але і пішоходи. Часто діти під час поїздки граються з дверима, і у разі раптового їх відкриття можуть отримати травми. Особливо часто притискаються руки дітей через те, що дитина знаходиться без контролю з боку дорослих. З цього питання для учнів і їх батьків розроблена пам’ятка «Правила поведінки в громадському транспорті та на зупинках».
З метою формування у дітей правильного поводження на вулиці були запропоновані диктанти: «Дотримуйтесь правил вуличного руху» для учнів 3-х класів і «Наш друг – дорожній рух» для учнів 6, 10 класів. Проведені по класам години «Безпека дорожнього руху на вулицях міста».   
Не оминули увагою літній відпочинок поблизу водоймищ, безпеку під час подорожі до лісу, небезпеку отруєння грибами, ягодами. Скоро літо і наші найкращі друзі – це сонце, повітря та вода. Проте вода не прощає легковажного ставлення до неї, вона може забрати найдорожче – життя. Дітям вкотре нагадали правила поведінки на воді. Була проведена інформаційна година «Як уникнути трагедії на воді». Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя. Для того, щоб літній відпочинок приніс тільки користь та задоволення дітям нагадали про необхідність дотримання певних правил поведінки на природі, під час збирання ягід, грибів, при виявленні кліща, при зустрічі зі свійськими та дикими тваринами, у разі грози, зливного дощу. Нагадали про особисту безпеку вдома «Коли я сам залишаюся вдома».
Зважаючи на підвищену терористичну загрозу і велику кількість вибухонебезпечних предметів, які можуть використовувати терористи, маскуючи під привабливі речі, для учнів школи провели бесіду «Ви знайшли вибухонебезпечний предмет – що робити?». Учні мали змогу ознайомитися із правилами поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів і у разі знаходженні вибухового пристрою або підозрілої речі, що необхідно робити і що заборонено. Також закріпили з учнями правила поведінки під час пожежі – вікторина «Безпечна поведінка з вогнем. Як діяти при пожежі»?
В своїй роботі педагоги використовували наочне і мультимедійне обладнання, відеоматеріали, що дозволило дітям сприйняти заходи не як нудну шкільну програму, а як щось пізнавальне, інформативне.

Окремо виділили питання різновиду автопортрету – Селфі, яке претендує стати чи не найбільш абсурдною причиною смертності серед молоді. Епідемія селфі досягла настільки лякаючих масштабів, що в багатьох країнах цим феноменом зацікавилися психологи, соціологи, чиновники. Тому напередодні літніх канікул педагоги в доступній і зрозумілій формі проінформували дітей про правила безпеки і наслідки їх недотримання.  Для учнів 8 – 12 класів проведено лекцію «Селфі. Як не стати жертвою модної тенденції». Важливо застерегти дітей від травм і загибелі через таку дрібницю. Прикладом була трагічна смерть учня 9 класу Василівської школи Запорізької області. Ніхто не забороняє дітям фотографуватись. Але не обов’язково робити це на залізничній колії чи лізти на вершину даху. У житті і так немало небезпек. Не треба наражатися на нові.
На завершення тижня для учнів початкової школи провели конкурс малюнків «Безпечний відпочинок влітку». Малеча в малюнках передала своє ставлення до правил поведінки у НС та особистої безпеки під час літнього відпочинку, бо навіть найзвичніша обстановка може стати небезпечною, якщо не знати правил поведінки на вулиці, транспорті, на відпочинку. І ми сподіваємося, що наші діти і батьки будуть дбати про безпеку – це завжди актуально. 
Ірина Самарська, відповідальна за роботу з БЖД    

Коментарі