Спільними зусиллями зробимо життя дітей безпечним

З метою залучення дітей до масово-роз`яснювальної  роботи з безпеки життєдіяльності, набуття вмінь та навичок свідомого, поважного ставлення до збереження свого здоров’я  та життя в умовах загрози і виникнення НС  у школі-інтернаті «Джерело»   02-09.12. 2019р. пройшов Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.
Тиждень був насичений  різноманітними  цікавими заходами. Діти брали участь у виховних годинах, дидактичних іграх, конкурсах, вікторинах на знання правил безпечної поведінки.
     Переважна більшість педагогів з усією відповідальністю  поставилися до проведення  виховних заходів, підготували цікаву та корисну інформацію, підібрали мультфільми, мультимедійні презентації на тему безпечної поведінки дітей. Вчителі  використовували наочність за даною темою, створили для школярів позитивну мотивацію до вивчення правил безпечної поведінки в різних небезпечних ситуаціях, розвивали творчість і поглиблювали їхні знання.
Учням і вихованцям вкотре нагадали основні  правила дорожнього руху. Класні керівники і вихователі 1-4 класів провели для учнів бесіди «Дорога до школи», 5-6 класів – вікторину «Небезпечні ситуації на дорогах,  хто їх створює», а для 7-10 класів – виховну годину «Культура поведінки в громадському транспорті». Корисною для учнів була також цільова екскурсія до проїжджої частини дороги,  зупинки громадського транспорту, до пішохідного переходу, тому що старшокласники вже самостійно пересуваються  по вулицях міста.

Для малечі дошкільного відділення вихователі провели дидактичні ігри «Червоний, жовтий, зелений»,  «Дорога – не для забавок», «Щоб не сталося біди». Дітлахи весело повторили правила дорожнього руху, обіграли різноманітні ситуації на дорозі.
 У такій невимушеній ігровій формі краще за все прищеплюються знання й навички, які є надійною запорукою безпеки у випадку НС.
Впродовж тижня педагоги також поглибили поінформованість та знання учнів про пожежну безпеку, про правила поведінки під час пожежі та наслідки з причин порушення цих правил.
Серед учнів початкової ланки проведено цікавий виховний захід з пожежної безпеки «Розповісти дітям варто, що з вогнем погані жарти».  Учні ознайомилися із Правилами пожежної безпеки, з`ясували  основні причини виникнення пожеж, закріпили знання та вміння  викликати пожежну команду та засвоїли  порядок дій у випадку виникнення пожежі. Вони впевнено відповідали на питання з Правил пожежної безпеки, щодо користування побутовими газовими та електроприладами. Всі без винятку діти знають номери виклику телефоном пожежної частини  (101), поліції (102), швидкої допомоги (103), вміють користуватися ними за необхідності.  Малюки  були  активні у вікторині на знання правил протипожежної безпеки, читали вірші й захоплено відгадували загадки та кросворди про безпеку від пожеж.
А на завершення виховного заходу діти взяли участь у конкурсі малюнків про протипожежну безпеку. Учасники  продемонстрували своє ставлення та  сприймання правил протипожежної безпеки. Впродовж заходу школярів супроводжували гарний настрій та  дружня атмосфера.

Учні 5-А класу (з порушенням слуху) разом із класним керівником і вихователем  відвідали виставку пожежно-рятувальної служби на базі Головного управління ДСНС України у Запорізькій області. Під час екскурсії діти ознайомилися з історією пожежної справи, зразками давньої та сучасної техніки, їм розповіли, якими бувають основні причини та наслідки пожежі у домі. Велике враження на вихованців "Джерела" справила дзеркальна діорама про те, якою буває пожежа в квартирі від першої  іскри до повної ліквідації за 6 хвилин. Школярам  продемонстрували спецтехніку, яка залучається до гасіння пожеж і оперативно-рятувальних операцій,  запропонували приміряти каску пожежника та навіть посидіти в кабіні пожежної машини.  Враження від екскурсії були неперевершеними!
Вихователі середньої ланки провели з учнями бесіду «Жартувати з вогнем не можна», зі  старшими класами «Якщо виникла пожежа: які ваші дії», а  для дошкільнят було проведено дидактичну гру «Врятуй вірних друзів».
Напередодні новорічних заходів учням нагадали правила поведінки під час святкування Нового  року та Різдва, про неприпустимість використання саморобних іграшок із вати, легкозаймистих речовин, свічок, піротехнічних засобів, бенгальських вогників.
Класні керівники та вихователі груп з метою попередження нещасних випадків з дітьми під час зимових канікул провели роз’яснювальну роботу з учнями та їхніми батьками щодо заходів з профілактики побутового, дорожньо-транспортного травматизму, дотримання правил пожежної безпеки, правил поводження на водних об’єктах  та на дорогах взимку. Батькам рекомендовано здійснювати контроль  за дітьми під час вихідних  і канікулярних днів, демонструючи на власному  прикладі обережність у поводженні з вогнем, газо- та електроприладами,  дотримання Правил дорожнього руху.
Одним з головних принципів Нової української школи є безпека дитини. Для того щоб організувати  безпечне шкільне середовище, вчительство має володіти певними навичками надання домедичної допомоги. З цією метою для педагогічного складу школи проведено лекцію «Психологічна готовність до надзвичайних ситуацій у закладах освіти» та тренінг з надання домедичної допомоги. Зберегти життя до прибуття медиків – обов’язкове вміння для вчителів і дуже бажане для всіх батьків.
Отже, спільна робота педагогів та батьків допоможе учнівській молоді різноманітно та  добре опанувати навички практичної безпечної життєдіяльності та усвідомити, що їхнє життя та здоров’я – це найдорожче багатство.
Ірина Самарська,
відповідальна за роботу з ОП







Коментарі