Юні дослідники снігу з 3-В

 

   Зима -  чудовий час для проведення експериментів та дослідів, які допоможуть дитині дізнатися багато нового про закони природи. Дослідницька діяльність для дитини — основа емпіричного пізнання довкілля, джерело знань і стимул для розвитку пізнавального інтересу. Діти залюбки спостерігають за ходом дослідів та беруть в них активну участь, вчаться висувати гіпотези й робити висновки, усвідомлюють причинно-наслідкові зв’язки в природі.








  У сонячний морозний січневий день учні 3-В класу пізнали не тільки властивості льоду, а й провели справжні експерименти зі снігом.

  Ось, наприклад, один з наших дослідів. Для нього  вам знадобиться нитка, кубик льоду, склянка води та дрібка солі. Поміркуйте з дітьми, чи можна за допомогою нитки витягти кубик льоду зі склянки, не замочивши при цьому руки?  

  Секрет простий: опустіть кубики льоду у воду, а один кінець нитки покладіть на поверхні. Далі потрібно насипати дрібку солі на лід із ниткою та зачекати 8–10 хвилин. Тепер беремо вільний кінець нитки та легко витягуємо лід із склянки. Чому це відбувається? Усе просто. Коли сіль потрапляє на лід, вона підтоплює невелику його частину. За кілька хвилин сіль розчиняється у воді, а чиста вода, що на поверхні, примерзає разом із ниткою.

  Бажаємо всім цікавих зимових дослідів!

Мирослава Манько,

вихователь 3-В класу


Коментарі