Як ми «козу» водили…

 

   13 січня українці святкують Щедрий вечір, або ще його називають свято Маланки, а 14 січня зустрічають Старий Новий рік - свято Василя. Наш народ багатий на національні обряди.  «Щедрий вечір добрим людям на здоров’я!» - співають традиційні щедрівки та колядки. Під час Щедрої вечері накривають багатий стіл - це своєрідний символ добробуту на весь наступний рік. На  свято Василя з самого ранку, набравши в кишені або рукавички зерна, хлопці вирушають посівати - пшеницею, житом, ячменем, вівсом. Зайшовши до хати, посівальник  вітає всіх з Новим роком: «На здоров’я, на щастя, на Новий рік, щоб усе родило краще, ніж торік!» - щоб весь рік панували щастя та радість.








   Ось і учні  з порушеннями слуху 6-А, 7-А та 10-А класів школи-інтернату «Джерело»  вирішили приєднатися до цієї гарної традиції та   відсвяткувати Старий Новий рік  по-справжньому -  різдвяним вертепом  із щедрівками, колядками, жартами та смачними частуваннями.   Жваво й бадьоро хлопці та дівчатка  разом з вихователями  створили всім різдвяний настрій.  Були тут і традиційні персонажі – Маланка, Василь, баба та дід,  цигани, «коза», яку  водили. Щедрувальники бажали всім присутнім міцного здоров`я, добробуту, процвітання та злагоди і, звісно ж, посипали зерном. Всі  присутні та гості скуштували смачну кутю, смакували млинцями та пиріжками, отримали солодощі,  багато щирих емоцій і посмішок. 

   Веселощі не залишили байдужими нікого. Діти ділились поміж собою приємними враженнями, а дорослі вкотре зрозуміли, як важливо відроджувати традиції, виховувати духовність, що треба завжди жити з  душевною чистотою,  милосердям та любов`ю. Бажаємо всім здоров’я, достатку, добробуту й миру!

Юлія Слета, вихователь 6-А класу,

Наталія Дюжева, вихователь 7-А класу,

Любов Меснянкіна, вихователь 10-А класу

 

Коментарі