«Старий рік минає, Новий наступає»

 

«Нова радість стала, яка не бувала:
Над вертепом звізда ясна на весь світ засяяла»

  

Обряд посівання - одна з головних традицій святкування Старого Нового року, який українці відзначають в ніч з 13 на 14 січня.   Посівати починають ще з самого ранку - до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Посівання на Старий Новий рік - це давній обряд, який проводили наші предки, щоб збільшити урожай наступного року.

Посівати починають виключно з ранку 14 січня. А робити це можуть хлопчики, хлопці та чоловіки. З самого ранку, об'єднавшись в компанії, вони ходять по сусідських будинках і питають дозволу на посівання. При собі у посівальників повинні бути мішечки з будь-яким зерном. Бажаючи господарям всього самого кращого, хлопці розкидають зерно по кімнатах і читають колядки. В якості подяки добрим молодцям дають солодку випічку, цукерки, фрукти або трохи грошей. А після їх відходу зерно не можна підмітати, поки сонце не зайде.



У Запорізькій школі-інтернаті  «Джерело» дуже полюбляють Старий Новий рік, або свято Василя. Не порушуючи традицій,  зранку 14 січня хлопці вітали всіх педагогів і співробітників закладу: посівали у кожній «оселі», щиро бажаючи  щастя, здоров’я, прибутків, миру, благополуччя й всього найкращого. Також юні колядники вивчили та заспівали колядки й обрядові посівалки.



У свою чергу, щедрі господарі подякували посівальникам смачними гостинцями та приємними «п`ятаками». Емоції, викликані святковою атмосферою, були неперевершені. Учні  старших класів показали гарний приклад молодшим, а малюки дізналися  багато нового  про народні звичаї та традиції.

Ксенія Колосок,

педагог-організатор

Коментарі