«Передбачити, готуватися, реагувати» – Тиждень безпеки праці

  Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Цього року, як і минулого, Україна долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці провести заходи до Всесвітнього дня праці під гаслом: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – Інвестуймо зараз стійкі системи безпеки і здоров’я на роботі (БЗР)».

З цієї нагоди у КЗ «ЗСЗШІ «Джерело» ЗОР проводились відповідні заходи, що мали на меті: підвищити рівень знань з основ безпеки життєдіяльності і охорони праці; сприяти створенню здорових й безпечних умов навчання та праці учасників освітнього процесу; запобігти нещасним випадкам у школі, а також попередити поширення коронавірусної  інфекції та інфекційних захворювань серед здобувачів освіти і працівників, бо безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя. Учні та працівники освітнього закладу активно долучилися до їх проведення.


Протягом тижня було проведено  огляд-конкурс «Створення безпечних умов навчання та праці» на кращий кабінет, групу з питань безпеки життєдіяльності, в якій створені безпечні умови для навчання учнів, вихованців та праці педагогів; організовано виставку літератури, наочних посібників, засобів навчання та пропаганди з питань безпеки життєдіяльності та охорони праці у шкільній  бібліотеці; здійснена інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учнів та вихованців з метою привернення  їхньої уваги до профілактики травматизму в побуті, культури безпеки праці та оцінки ризиків, що супроводжують трудову діяльність дорослих, а саме: «Уроки безпеки» для учнів молодшого шкільного віку і дошкільнят; низка бесід з охорони праці і безпеки життєдіяльності «Безпечна праця – право кожної людини», «Правила безпеки у моєму житті» для учнів 5-11 класів з метою популяризації серед молодого покоління культури безпеки і  гігієни праці та підвищення правової обізнаності майбутніх працівників; лекція «Культура роботи за комп’ютером та здоров’я людини» на уроках інформатики по класах; бесіда «Профілактика простудних захворювань та запобігання захворюванню COVID-19» (по класах); конкурс дитячого малюнку для учнів 4-6 класів «28 квітня – День охорони праці»; сюжетно-рольові та дидактичні ігри для дошкільнят «Будівельник», «Пожежники»; дидактичні ігри «Добре – погано», «Захисти себе малюк».


Проведення таких заходів навчає дітей та дорослих відповідально ставитися до збереження власного життя та здоров’я, а також людей, які знаходяться поруч. Пам’ятаймо про безпеку! Працюймо та навчаймося відповідально!

Ірина Самарська

Коментарі