Виховна робота в Запорізькій школі-інтернаті «Джерело» в умовах війни


            

        2022 рік увірвався в життя українців страшною подією - почалася війна. Але ми вистояли і продовжуємо навчати дітей в надскладних умовах сьогодення.  Ознайомившись з методичними рекомендаціями щодо дистанційної організації навчально-виховного процесу, кожен вихователь комунального закладу «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Джерело» Запорізької обласної ради розробляє щотижневі індивідуальні плани роботи відповідно до вікових особливостей дітей. У дистанційній роботі з  дітьми з особливими освітніми потребами педагоги використовують групи в соціальних мережах (Вайбер, Фейсбук), електронні платформи (ZOOM, Google Clasroom), спілкуються з учнями і батьками оффлайн і в телефонному режимі.

Українці – дуже сильна нація.  Ми довели це вже неодноразово, живемо і радіємо всупереч всьому, що діється навкруги. По нас летять ракети, а ми здобуваємо нові знання, щоб і надалі піднімати і відбудовувати зранену країну. Звичайно, цей навчальний рік для всього колективу школи-інтернату «Джерело» є непростим, сповненим усіляких випробувань та складнощів. Та попри всі виклики, наші вихованці навчаються дистанційно, охоче беруть участь у всеукраїнських й обласних творчих конкурсах і здобувають в них призові місця.

Виховна діяльність є невід’ємною частиною життя маленьких «джерелят» та їхніх батьків.  Протягом навчального року учні стали учасниками обласного літературного конкурсу «Війна, що нас змінила», всеукраїнських конкурсів дитячого малюнка «Кольори нашої Перемоги» та «Охорона працi під час війни - очима дiтей»; із задоволенням брали участь в онлайн-заходах до Дня Соборності, Дня Збройних Сил України,  Дня пам'яті жертв Голодомору «Запалимо свічку пам'яті», Дня української писемності та мови,  Дня української хустки, Дня дiтей-винахiдникiв;  робили вироби та малювали для конкурсів дитячої творчості «Моя мрія», «Осінній листок» та «Новорiчний креатив», екологічного конкурсу «Бережімо природу!»; святкового заходу «Моя мама - своїми руками», де з гордістю ділилися захопленнями своїх матусь.







     Незважаючи на те, що під час війни  частині вихованців школи-інтернату «Джерело» довелося покинути постійне місце проживання і навіть Україну, багато учнів залишились у Запоріжжі. Декотрі з них ще й досі перебувають на окупованих територіях в області.  Але й ці обставини не завадили написанню диктанту Єдності  та участі у  Шевченківському тижні. І ми пишаємося, що разом з вихователями і дітьми до цих онлайн-заходів приєдналися їхні батьки та члени родин.

А ще юні «джерелята» підтримують своїми патріотичними малюнками  та листівками захисників Збройних Сил України, які щодня боронять рідну землю. На жаль, зараз наші діти на власному досвіді знають, що таке війна. Їхні зворушливі творчі роботи із зображенням рідного дому, яскравого сонця, блакитного неба, мирної України, із закликами підтримки та вдячності, побажаннями сил та Перемоги разом з власноруч виготовленими оберегами було передано для бійців одного з підрозділів на фронті.

Також, згідно з планом, вихователі нашого освітнього закладу постійно займаються самоосвітою, реєструються на вебінарах, тренінгах, опрацьовують додаткову науково-методичну літературу для підвищення теоретичного та наукового рівнів.  Підбирають та розробляють нові матеріали та цікаві завдання для вихованців, поповнюють свої дидактичні матеріали, розробляють пам’ятки, інформаційні листи, виховні заходи та сценарії для подальшої роботи після Перемоги.





         

 

Коментарі